Wednesday, April 9, 2014

Sezona 2008 i derbi za pamćenje


Kao deo najave za komšijski derbi koji se igra u nedelju, prisetićemo se definitivno jedne od najneizvesnijih i najzanimljivijih utakmica Američkog fudbala koja je odigrana do sada u Srbiji. Govorimo o utakmici iz davne 2008. godine između Plavih Zmajeva iz Beograda i Pantera iz Pančeva. Inače te 2008. Godine Liga Američkog Fudbala Srbije je sasvim sigurno bilo najneizvesnije takmičenje u dosadašnjoj istoriji. No pre nego što počnemo da se prisećamo same utakmice i aktera iste, napravićemo mali uvod vezan za situaciju u najvećim klubovima u tom dobu:


Sezona 2008:


Sezona 2008, poslednja sezona pred katastrofu za Američki Fudbal u Srbiji – podela saveza, je sasvim sigurno najizjednačenije elitno takmičenje ikad odigrano u Srbiji, a posledice pomenute katastrofe se i danas osete:



  • Sezona u koju su Vukovi ušli kao apsolutni favoriti za osvajanje iste, posle duple krune osvojene godinu dana pre toga, tim su predvodila dva importa Jordan Green i Will Blocker.
  • Sezona u kojoj Veprovi nastupaju posle 0-7 prethodne godine sa novim predvodnikom napada, ispostaviće se jednim od najboljih importa u Srbiji QB Stan Badwell-om. Veprovi su na kraju u jako uzbudljivom finalu protiv Vukova i osvojili titulu ove godine.
  • Sezona u koju Zmajevi ulaze sa velikim ambicijama posle 2007. godine koja se završila epskom utakmicom protiv Vukova koju su Zmajevi izgubili posle nekoliko produžetaka i kontraverznih sudijskih odluka. Zmajevi su sezonu počeli sa američkim trenerom i dva igrača iz Kanade.
  • Sezonu u koju Panteri ulaze sa čak 9 pojačanja iz Legionara iz Sremske Mitrovice, i to 9 najboljih igrača u istoriji Legionara, među kojima su i danas aktivni RB Lončarević i WR Kolibar. Po mnogima je ovo jedna od najboljih ekipa Pantera u njihovoj istoriji.
  • Sezona u kojoj Novi Sad ulazi sa jednim od najjačih domaćih ekipa u njihovoj istoriji, predvođeni jednim od najdominantnijih igrača u istoriji Američkog Fudbala u Srbiji - DT Mirkovićem.


15.6.2008 - Derbi

No, tema ovog teksta je konkretna utakmica odigrana između Plavih Zmajeva i Pantera 15.6.2008 godine na Adi, i koja je završena u kasnim večernjim satima. Ulog u ovoj utakmici je bio veliki, Zmajevi bi porazom ispali iz trke za plejof, dok bi Panteri pobedom overili kartu za plejof. Samo nekoliko dana pred samu utakmicu Zmajevi su ostali bez svih importa koji su naprasno napustili tim, nakon napuštanja tima američkog trenera. Ovaj događaj je značio hitan povratak na poziciju QB legende kluba Nenada Ilića, posle skoro godinu dana pauze. Inače utakmicu pre ove Zmajevi su izgubili od Dukes-a jednim TD razlike, a taj meč je prenosio u direktnom prenosu SportKlub.


Prva četvrtina:

Zmajevi u odbrani počinju furiozno utakmicu, sa 3&Out u prvom drajvu koji se završio obaranjem najboljeg hvatača pantera, i dalje aktivne legende Pantera WR Bošnjaka iza linije scrimmage-a od strane DB Stupara u trećem pokušaju. U ovom ritmu je odbrana odigrala celu četvrtinu ne dozvoljavajući ni jedan prvi daun favorizovanih Pantera. Sa druge strane napad Zmajeva trčanjem funkcioniše besprekorno preko pre svih RB Grujičića i OL predvođene braćom Gojković i Dekijem Jeremićem. Prve poene su Zmajevi zabeležili FG K Radovanovića sa 20y. Da bi u sledećem drive-u napada Zmajeva poentirao QB Ilić sneak akcijom. Rezultat na kraju prve četvrtine je glasio 10:0


Druga četvrtina:

Druga četvrtina se nastavlja u istom ritmu, mada su Panteri uspeli da osvoje nekoliko prvih dauna. Napad Zmajeva nastavlja sa trčanjima, i novi touchdown se ubrzo dogodio, ponovo sneak akcijom QB Ilića. Interesantan trenutak se dogodio nekoliko sekundi pre kraja poluvremena kada su Panteri trik akcijom, zahvaljujući QB Kosanoviću kompletirali pas na RB Lončarevića koji je zaustavio LB Nebojša Rajković samo par jardi pred end zonom Zmajeva. Međutim na sreću Zmajeva vreme je u tom trenutku isteklo i na odmor se otišlo rezultatom 17:0 za Zmajeve.  


Treća četvrtina:

Poslednja akcija u prvom poluvremenu kao da je bila signal za buđenje Pantera. Treća četvrtina je bila paklena. Panteri do prvih poena stižu preko QB Kosanovića trčanjem od 28 jardi. Rezultat je tada glasio 17:7. U sledećem napadu Zmajevi su duboko na svojoj polovini suočeni sa 3&Long situacijom međutim tada na scenu stupaju legende Zmajeva RB Grujičić i WR Hadžimurtezić koji posle trik akcije postiže TD dug 70 jardi ( https://www.youtube.com/watch?v=2cfo8e7-alk  ). Ekstra poen je promašio K Radovanović. Tada je delovalo da je duh Pantera slomljen i da će Zmajevi ubeležiti ubedljivu pobedu.



Tako nije mislio napad Pantera koji zahvaljujući fenomenalnom trčanju RB Lončarevića postiže TD trčanjem od 22 jarde ( https://www.youtube.com/watch?v=Nmt0A7Mvafo ). Pretvaranje za dva poena uspešno realizuje trčanjem QB Kosanović. Rezultat je tada glasio 23:15 nekoliko minuta pred kraj treće četvrtine. Odbrana Pantera je nakon toga isforsirala 3&Out napada Zmajeva. U poslednjoj akciji treće četvrtine sjajnom pas akcijom QB Kosanović kompletira pas od 75 jardi na WR Bošnjaka  i postavlja rezultat 23:21, kojim se odlazi na odmor pred poslednju četvrtinu, jer je pokušaj pretvaranja za izjednačenje završen neuspešnim pasom QB Kosanovića na WR Bošnjaka.

Četvrta četvrtina:

Poslednja četvrtina je počela u rovovskoj borbi, u kojoj su Zmajevi bili nešto uspešniji zahvaljujući pre svih RB Grujičiću i QB Iliću. Prvi do poena stižu Zmajevi koji preko legende Zmajeva LB/TE Nenada Ivanovića koji je uhvatio pas QB Ilića postiže TD. Ekstra poen je ponovo bio neuspešan i rezultat je glasio 29:21, što je i dalje bilo jedan posed razlike. Ova utakmica je bila puna emocija i naboja što je rezultovalo isključenjem dva možda i najbolja pojedinca na terenu kada je napad Zmajeva, odnosno odbrana Pantera bila na terenu: WR Hadžimurtezića i LB Radića. Manje od dva minuta pred kraj utakmice Zmajevi pantuju loptu na 10 jardi od end Pantera, i panteri kreću u ključni napad na utakmici. Trčanjima preko RB Ignjatovskog i RB Lončarevića, zatim pasom na WR Vargu, dolaze do polovine terena kada je usledio spyke QB Kosanovića kako bi dobili priliku za poslenji napad 4 sekunde pre kraja utakmice. U poslednjem napadu QB Kosanović uspeva da kompletira pas od 40ak jardi na WR Bratislava Bošnjaka koji uz par promašenih obaranja Zmajeva uspeva da na isteku vremena postigne TD! Vreme je isteklo, ali Panteri imaju priliku da izbore produžetak i kompletiraju veliki preokret u drugom poluvremenu, jer je tada rezultat glasio 29:27. Međutim u pokušaju pretvranja Zmajevi zahvaljujući legendama kluba LB Nenadu Ivanoviću i SS Robertu Lajtmanu uspevaju da iz linije scrimmage-a obore trkača Pantera i time obezbede pobedu Plavim Zmajevima u ovoj ludoj utakmici.



Konačan rezultat je glasio 29:27 za domaće Plave Zmajeve.

Kompletnu statistiku sa ovog uzbudljivog meča možete videti na sajtu Pančevo Pantera na sledećoj adresi: http://www.panthers.rs/Stats.aspx?MecID=17&Sezona=2008

Nažalost je iako je bio najavljen direktan prenos utakmice na SportKlubu izostao, tako da je nažalost šira javnost ostala uskraćena za ovaj spektakl koji bi definitivno pomogao promovisanju ovog sjajnog sporta.

Redakcija bloga Zmajeva se nada da će predstojeći komšijski derbi biti na nivou ovog koga smo se prisetili.

No comments:

Post a Comment